Укр / Eng

У Києві стартувала всеукраїнська кампанія «Врятуймо СМАйликів»

19.08.2021
Сьогодні, 19 серпня, в парку ім. Т.Шевченка відбулася акція «Врятуймо СМАйликів», яка стала початком масштабної інформаційної кампанії про захворювання на спінальну м'язову атрофію. Подібні акції пройдуть в усіх обласних центрах та інших містах України. Організатором кампанії є громадський рух «Діти ми встигнемо».

Під час акції її учасники розповіли про місяць обізнаності про СМА в Україні та роздавали перехожим стікерпеки з тематичними наліпками та інформаційні листівки.

«Наша мета - максимально проінформувати населення про проблематику хворих на СМА в Україні, які на 30-й рік незалежності все ще залишаються без підтримки держави, а їх лікування настільки дороговартісне, що жодна родина не може собі його дозволити. До кінця вересня ми вручимо такі стікерпеки та інформаційні листівки народним депутатам України, міністрам, міським головам, депутатам обласних та міських рад, журналістам та лідерам громадської думки. І це поки що ми виходимо на акції зі стікерами, а взагалі ми налаштовані дуже рішуче, і зробимо все для того щоб нас почули» - поділився організатор акції Олексій Захарченко.

На початку серпня активісти громадського руху «Діти ми встигнемо» запустили інформаційний ресурс www.vstygnemo.org.ua на якому зібрали та продовжують збирати профайли хворих на СМА. Цей сайт став першим загальнодоступним візуалізованим реєстром СМАйликів, де можна ознайомитись з історіями цих людей і навіть переказати кошти для допомоги. Також на сайті є можливість заповнити анкету волонтера для тих, хто бажає долучитися до інформаційної кампанії на підтримку людей зі СМА.

Найближчі активності кампанії відбудуться в Одесі, Каневі, Сумах, Львові, Хмельницькому, Кропивницькому, Херсоні та інших містах.

«Закликаємо всіх громадян України підтримати акцію. Адже СМА - це небезпечно і насправді ближче ніж здається! Кожна 40-ва людина у світі є носієм гену, який відповідає за прояв цієї хвороби. І більшість країн світу забезпечує своїх громадян ліками. Ваша підтримка допоможе досягнути нашої мети - в Україні теж мають лікувати цю хворобу! Ліки є! Потрібно спільними зусиллями подолати бар'єри між гілками влади, та між владою і людьми!» - розповіла мама СМАйлика та активістка руху «Діти ми встигнемо» Олена Цань.

Нагадуємо, що в Україні проживає понад 250 людей з діагнозом СМА різного типу, а щороку народжується близько 30 малюків зі СМА. Підтримуючі препарати для таких хворих коштують понад $25000 на місяць, а укол, який здатен виправити помилку в гені - понад $2 млн.


Також читають


18.10.2021
THE STORY OF DMYTRO SVICHYNSKYI AND THE SITUATION WITH THE SMA IN UKRAINE WAS DISCUSSED IN NEW YORK
The Ukrainian diaspora met with Vitaliy and Maria Svichynskyi at the Ukrainian Institute of America in New York, who managed to unite the nation and raise $2.05 to save their son Dmytryk.
View more
16.10.2021
VOLODYMYR ZELENSKYY SUPPORTED AMENDMENTS TO LEGISLATION ON THE MEDICINE PROCUREMENT UNDER MANAGED ENTRY AGREEMENTS
President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy signed bill No. 1756-IX “On amendments to the Law of Ukraine 'On Public Procurement' and other Ukraine's laws on medicine procurement under managed entry agreements" (MEA), which the Verkhovna Rada of Ukraine adopted on September 21.
View more
09.10.2021
"CHILDREN WE WILL MAKE IT" IS PRESENTED AT THE FORUM OF THE MOST SUCCESSFUL YOUTH INITIATIVES
The following days, a forum for youth initiatives "Action! Forum" is held at the National Center "Ukrainian House" in Kyiv. During the event, the most successful and the most active projects implemented by young people for last years were presented, one of which the public movement "Children we will make it".
View more
08.10.2021
УСПІШНІ СМАЙЛИКИ: СОФІЯ КІРІЙЧУК
Ще рік назад Софія не могла втримати ручку і написати слово, зараз вона пише і малює картини, щосуботи вона відвідує уроки живопису. Її картини - результат наполегливої ​​праці і віри в те, що все вийде.
View more
02.10.2021
Україна з’явилась на карті європейського СМА альянсу
Завдяки ініціативі Президента Зеленського та широкій адвокаційній кампанії громадських організацій, Україна буде однією з перших країн Європи, де введуть повномасштабний неонатальний скринінг на СМА.
View more
22.09.2021
Президенту Зеленському у Нью-Йорку вручили стікери для підтримки людей зі СМА
Співзасновниця організації "РАЗОМ" і представниця громадського руху "Діти ми встигнемо" Оля Яричківська на зустрічі в Нью-Йорку особисто поспілкувалась із Президентом України Володимиром Зеленським щодо ситуації зі СМА в Україні і передала стікери, як знак подяки і солідарності зі СМАйликами.
View more
Read more